Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Ιστολόγια και ΜΜΕ

To «press-gr.blogspot.com» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ιστολόγια (blogs) αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα. Το θέμα που ξέσπασε πρόσφατα με τα ιστολόγια, με αφορμή το «press-gr», είναι κάπως αστείο για όσους γνωρίζουν μερικά βασικά πράγματα για το Διαδίκτυο και ταυτόχρονα διαθέτουν και λίγη κοινή λογική.


Το ιστολόγιο δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία απλή ιστοσελίδα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι πληροφορίες που παρέχονται στις διάφορες ιστοσελίδες που βρίσκει κανείς στο Διαδίκτυο δεν είναι αξιόπιστες, καθώς ιστοσελίδα μπορεί να έχει ο καθένας. Επομένως, αν κριθεί σκόπιμο να εξετάζεται το περιεχόμενο των ιστολογίων, θα πρέπει να εξετάζεται και το περιεχόμενο όλων των ιστοσελίδων που αποτελούν το Διαδίκτυο.


Και ποίοι κατηγορούν τα ιστολόγια για ανακρίβειες και ψευδείς πληροφορίες; Τα παραδοσιακά ΜΜΕ, αυτοί δηλαδή που κατά κόρον, ασυστόλως και χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο διαδίδουν ένα σωρό ψεύδη. Τόσες και τόσες φορές τους έχουμε «πιάσει στα πράσσα» όλοι μας να αναπαράγουν ανακρίβειες και υπερβολές, και να κατηγορούν ανθρώπους φτάνοντας μέχρι και σε σημείο να καταστρέφουν ζωές. Σημαίνει λοιπόν αυτό ότι τα ιστολόγια μπορούν να γράφουν ότι θέλουν; Όχι, σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να κατηγορεί ο γάιδαρος τον πετεινό ότι είναι κεφάλας...


Η προσπάθεια υπονόμευσης – και μάλιστα μέσω λάσπης – του Διαδικτύου γενικότερα από τα παραδοσιακά ΜΜΕ δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια που βγήκαν οι δημοσιογράφοι στα κανάλια να κατηγορήσουν την ιστοσελίδα «bravoyorgo» (www.bravoyorgo.com) ότι ήταν υβριστική προς το πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου. Παρόλα αυτά, η σελίδα ναι μεν κατηγορούσε τον κ Παπανδρέου για κάποια πράγματα (τα οποία στοιχειοθετούσε), αλλά δεν τον έβριζε. Συνεπώς το εν λόγω ρεπορτάζ ήταν εκτός των άλλων και συκοφαντικό.


Είναι προφανές ότι ο αγώνας τον παραδοσιακών ΜΜΕ να χτυπήσουν τα ιστολόγια, δεν είναι απλά ένας αγώνας υπέρ της αλήθειας και της δικαιοσύνης... Όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ενημερώνονται από – ή και από – το Διαδίκτυο. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αρέσει σε κάποιους οι οποίοι έως τώρα είχαν την αποκλειστικότητα της ενημέρωσης (και συνεπώς και την αποκλειστικότητα στην πολιτική εξουσία) του κόσμου. Με απλά λόγια, η ίδια πίτα μοιράζεται πλέον σε περισσότερα κομμάτια.


Πιστεύω ότι όταν κάποιο από τα ΜΜΕ – είτε αυτό είναι τηλεοπτικό κανάλι, είτε ιστολόγιο, είτε οτιδήποτε άλλο – εκτοξεύει συγκεκριμένες κατηγορίες προς οποιοδήποτε πρόσωπο, δημόσιο ή μη, οφείλει να τις τεκμηριώνει. Εάν δεν το κάνει αυτό, τότε ο άμεσα εμπλεκόμενος έχει δικαίωμα να κινήσει τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες εναντίον αυτών που θεωρεί ότι άδικα τον κατηγόρησαν. Όμως το σίγουρο είναι ότι οι ίδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί (αν τελικά θεσπιστούν) θα πρέπει να ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: