Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Θεωρία και Πράξη

Παρατηρώ ένα πολύ περίεργο φαινόμενο σε αυτήν την χώρα και πραγματικά αναρωτιέμαι αν συμβαίνει μόνο εδώ ή και αλλού. Βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να δηλώνουν κάτι τελείως ασύμβατο με αυτό που στην πραγματικότητα είναι, άλλα δηλαδή να λένε στα λόγια και άλλα να κάνουν στην πράξη. Ας δώσω μερικά παραδείγματα για να εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ.


(1) Όλοι δηλώνουν ευαίσθητοι ως προς το περιβάλλον και με οικολογικές ανησυχίες. Παρόλα αυτά, την ίδια στιγμή η πόλη μας είναι βρώμικη, πολλοί εξακολουθούν να πετάνε τα σκουπίδια τους κάτω και ελάχιστοι αξιοποιούν τα ανακυκλώσιμα υλικά ρίχνοντάς στα στους κάδους ανακύκλωσης.

(2) Πολλοί δηλώνουν αριστεροί, αλλά ταυτόχρονα δεν υποστηρίζουν βασικές αρχές της αριστεράς όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική ισότητα. Δεν θα διστάσουν να εξαπατήσουν άλλους, να εκμεταλλευτούν, να χρησιμοποιήσουν αθέμιτα μέσα προς ιδίον όφελος (π.χ. να βάλουν βύσμα για διάφορες καταστάσεις), κτλ.

(3) Όλοι σχεδόν εκθειάζουν την αξία της φιλίας, αλλά στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν σε αυτήν, και το αποδεικνύουν με την συμπεριφορά τους. Στα δύσκολα εγκαταλείπουν τους «φίλους» τους, συχνά προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν και δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν καμμία απολύτως θυσία για αυτούς.


Τι συμπεραίνουμε από αυτήν την συμπεριφορά, αυτήν την ασυνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων? Πολύ απλά ότι μεγάλη μερίδα του σύγχρονου Ελληνικού λαού είτε είναι τελείως αποπροσανατολισμένη και έχει χάσει το νόημα των λέξεων, είτε έχει εθιστεί τόσο πολύ στην υποκρισία. Μιας και ο σοφός λαός συνηθίζει να λέει ότι «σε αυτήν την χώρα, ότι δηλώσεις είσαι», τότε μάλλον ισχύει η δεύτερη περίπτωση. Απλά ο Έλληνας, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει και το τι πράττει, θα υποστηρίξει στα λόγια το «πολιτικώς ορθόν», αυτό δηλαδή που θεωρεί ότι πρέπει να πεί για να δώσει προς τα έξω μία καλή εικόνα για τον εαυτό του. Ίσως και να προσπαθεί να πείσει ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό.


Αυτή η συμπεριφορά μαρτυράει μία πλήρη έλλειψη σοβαρότητας και ωριμότητας, και φυσικά συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με πολλά άλλα από τα προβλήματα της χώρας μας. Η λογική του «πολιτικώς ορθού» πρέπει να εκλείψει από την νοοτροπία του απλού κόσμου ολοκληρωτικά, πρέπει ο καθένας να προβάλει τον εαυτό του έξω όπως είναι. Αλλά πάνω από όλα πρέπει ο απλός πολίτης να βρεί το θάρρος να αντικρίσει επιτέλους τον εαυτό του και να δεί αυτό που πραγματικά είναι, ότι και να είναι αυτό. «Γνώθι σεαυτόν» όπως κήρυττε πριν από 2.500 χρόνια ο Σωκράτης, τόσο παλιό αλλά και τόσο επίκαιρο...


Δεν υπάρχουν σχόλια: