Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Παραίτηση Πάγκαλου Εδώ & Τώρα


Το επεισόδιο με τα Ίμια αποτελεί μία από τις ντροπιαστικότερες σελίδες της Ελληνικής ιστορίας. Η Ελλάς δέχτηκε να κατεβάσει την σημαία της από Ελληνικό έδαφος υπό τις έωλες απειλές της Τουρκίας και τις «καλοπροαίρετες» συμβουλές της Αμερικής. Το σοβαρό αυτό θέμα σιγά σιγά ξεχάστηκε, μέχρι πρόσφατα που εκδόθηκε το βιβλίο των κυρίων Αθανασίου Έλλις και Μιχάλη Ιγνατίου. Ο λόγος που το βιβλίο αυτό είναι πολύ σημαντικό είναι επειδή περιέχει τα απόρρητα τηλεγραφήματα από πλευράς Αμερικής κατά την διάρκεια της κρίσης των Ιμίων.

Ο Ναύαρχος Λυμπέρης είχε δηλώσει δημοσίως μετά την κρίση ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε προτείνει να υποσταλεί η Ελληνική σημαία από τα Ίμια και να ισχυριστούν ότι την πήρε ο άνεμος. Ο Πάγκαλος τότε αρνήθηκε κατηγορηματικά το γεγονός αυτό και μάλιστα απείλησε εμμέσως τον Ναύαρχο για συκοφαντική δυσφήμιση. Τελικά όμως, μέσω των Αμερικανικών τηλεγραφημάτων, αποδεικνύεται ότι ο Πάγκαλος πράγματι είπε αυτά τα λόγια. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι είπε: «Ο αέρας θα πάρει τη σημαία από τα Ίμια και δεν θα την αντικαταστήσουμε». Συνεπώς ο Πάγκαλος πρότεινε να πούν ψέμματα στον Ελληνικό λαό, είπε ψέμματα δημοσίως διαψεύδοντας την επίμαχη δήλωση και τέλος υπάρχει και η ξεκάθαρα προδοτική πρόταση υποστολής της σημαίας. Άρα το ατόπημα είναι τριπλό και μείζων.

Ο «κύριος» Πάγκαλος φυσικά δεν πρόκειται να παραιτηθεί διότι απλά είναι τελείως ξεδιάντροπος, όπως έχει πλέον περίτρανα αποδειχθεί. Ο Γιώργος Παπανδρέου όμως, εφόσον είναι πράγματι τόσο ηθικός όσο υποστηρίζει και δεδομένων των νέων συγκλονιστικών αποκαλύψεων που προέκυψαν από τα απόρρητα τηλεγραφήματα, δεν θα έπρεπε να ζητήσει την παραίτηση του Πάγκαλου; Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάνει σημαία την ηθική και την διαφάνεια, ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Εάν δεν διώξει τον Πάγκαλο, τότε προφανώς ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πλέον Πρωθυπουργός μένει μόνο στα ωραία λόγια και δεν προχωράει στην πράξη. Θα εγκαταλείψει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το ηθικό του πλεονέκτημα για να προστατέψει τον ανεκδιήγητο Πάγκαλο; Μένει να το δούμε.

Να κάνουμε μία μικρή αλλά απαραίτητη παρένθεση για να εξηγήσουμε τον λόγο που τέτοιες υποχωρήσεις, όπως της Ελλάδας στα Ίμια, που ίσως να φαίνονται ασήμαντες («θα κάνουμε πόλεμο για μία βραχονησίδα;»), μόνο ασήμαντες δεν είναι. Πρώτον με μία τέτοια κίνηση δίνεις το ξεκάθαρο μήνυμα σε όλα τα κράτη της Γής ότι είσαι διατεθειμένος να κάνεις υποχωρήσεις, και ίσως ακόμα σημαντικότερες υποχωρήσεις από αυτήν. Κοινώς ότι είσαι χώρα καρπαζοεισπράκτορας. Δεύτερον έτσι δημιουργείς κλίμα ηττοπάθειας, ντροπής και απαισιοδοξίας στους Έλληνες. Και λαός με το ηθικό του χαμηλό είναι σε όλους τους τομείς χαμηλά.

Τέλος, υπήρξαν μερικοί που ρώτησαν δημοσίως: «Τι θέλετε να κάναμε, πόλεμο για μία βραχονησίδα;». Ωραία, δεν κάνουμε πόλεμο για μία βραχονησίδα. Για μία δεύτερη θα κάνουμε; Προφανώς (με την ίδια λογική) όχι. Για μία τρίτη; Για ένα μικρό ξερονησί, θα κάνουμε ολόκληρο πόλεμο; Πάλι όχι. Για ένα μεγαλύτερο νησί; Πού θα χαράξουμε τελοσπάντων την διαχωριστική γραμμή; Και επειδή μας περνάνε για πολύ αφελείς, θα ήθελα να αντιστρέψω την ερώτηση ως εξής: «Θα έκανε ολόκληρο πόλεμο η Τουρκία για μία βραχονησίδα;» Και ο νοών νοείτω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: