Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Οι Παντογνωσταμαθείς

Στην λαμπρή εποχή μας και στην πλέον ακμάζουσα χώρα μας, υπάρχει άπειρη γνώση που διανέμεται απλόχερα σε όλους. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει για το γεγονός ότι όλοι έχουν γνώμη για όλα ανεξαιρέτως τα θέματα. Τώρα για ποιόν λόγο λένε κάποιοι ανίδεοι ότι υπάρχει κρίση στην Παιδεία, ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω...


Να πιάσουμε για παράδειγμα την ιστορία. Ρώτας κάποιον την γνώμη του για ένα θέμα και ο άλλος σου λέει με απόλυτη αυτοπεποίθηση «Εγώ ξέρω». Τον ρωτάς εντυπωσιασμένος «Πως ξέρεις ρε μεγάλε; Τι ακριβώς έχεις διαβάσει;». Και εκείνος σου απαντάει «Δεν έχω διαβάσει, αλλά ξέρω». Μένεις πραγματικά άναυδος. Είναι προφανές ότι η τεχνολογία στην εποχή μας έχει κάνει τόσο μεγάλη πρόοδο, που πλέον όλοι γεννιούνται με όλες τις γνώσεις που έχει μαζέψει ο ανθρώπινος πολιτισμός έμφυτες!!!


Παλιότερα οι άνθρωποι έπρεπε να κοπιάσουν για να αποκτήσουν μόρφωση, ενώ οι σημερινοί άνθρωποι, χάρη στην τεχνολογία, δεν χρειάζονται τέτοια περιττά δεκανίκια. Εξ’άλλου τι χάνεις αν το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείς δεν ξεπερνάει τις 100 διαφορετικές λέξεις; Δεν καταφέρνεις να επικοινωνήσεις μήπως; Ή τι χρειάζεσαι την γνώση, αφού μπορείς ανά πάσα στιγμή να μπείς στο Ίντερνετ, να πάς στην Wikipedia και να μάθεις ότι θέλεις; Θα μπορούσε κάποιος κακόπιστος να ισχυριστεί ότι η πληροφορία εκεί δεν είναι αντικειμενική, αφού ο καθένας μπορεί μπεί και να γράψει εκεί κάτι. Όμως αυτές είναι σκέψεις για κακόπιστους και σκοταδιστές, καθώς περιφρονούν υψηλές αρετές όπως η εμπιστοσύνη στον συνάνθρωπο.


Η κοινωνία μας, τέλεια σχεδιασμένη καθώς είναι, έχει προβλέψει ακόμα και για τους πτωχούς (οι οποίοι δεν έχουν χρήματα για πρόσβαση στο Ίντερνετ) και για τους αγράμματους (οι οποίοι, καημένοι, δεν ξέρουν να δουλεύουν υπολογιστή), και έτσι μορφώνει εναλλακτικά και μέσω της τηλεόρασης. Με εκπομπές αξιόλογων και βαθιά πνευματικών ανθρώπων (βλέπε Πάνια, Στεφανίδου, κτλ) ενημερώνουν για τα πραγματικά σημαντικά θέματα και μορφώνουν τον κόσμο, ανυψώνοντας τον πολιτισμό μας.


Και για να αποφευχθούν κάποια ρατσιστικά φαινόμενα, όσοι δεν έχουν προσωπική ζωή, μπορούν να αποκτήσουν όχι μία, αλλά πολλές, παρακολουθώντας εξαιρετικές Βραζιλιάνικες (και άλλες) κοινωνικές σειρές (τις οποίες κάποιοι αμαθείς χαρακτηρίζουν «σαπουνόπερες»). Διότι τι είναι ρατσισμός, αν δεν είναι το να έχουν κάποιοι προσωπική ζωή και κάποιοι άλλοι όχι; Μπορεί ο κόσμος να ταυτιστεί με τους ήρωες αυτών των σειρών, αποκτώντας έτσι υψηλά πρότυπα προς μίμηση! Ποιός αμόρφωτος δεν ξέρει τον Κάτμαν, έναν άνθρωπο που έγραψε κυριολεκτικά ιστορία; Διότι απέδειξε το λαμπρό αυτό παλλικάρι, ότι δεν είναι απαραίτητο να σε έχει προικίσει με ταλέντο η φύση για να πάς μπροστά, αν το θές πραγματικά και είσαι διατεθειμένος να κάνεις οτιδήποτε για να πετύχεις. Στην εποχή μας επετεύχθη εξαιρετικό κατόρθωμα, να κατανικήσουμε την ρατσίστρια φύση, η οποία άκαρδα δίνει σε άλλους ταλέντο στο τραγούδι και σε άλλους όχι. Βάρβαροι λαοί που ζούσαν πριν από εμάς ποτέ δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν κάτι τέτοιο.


Στο κάτω κάτω, δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια, όπως ψευδώς κάτι ξεβράκωτοι (βλέπε Σωκράτης, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, κτλ) στην αρχαία Ελλάδα έλεγαν ότι υπάρχει. Γιατί δηλαδή να μην είναι καλύτερος ο Φοίβος από τον Μπετόβεν ή ο Τσαλίκης από τον Καζαντζίδη, επειδή έτσι θέλουν κάποιες αγκυλωμένες αντιλήψεις; Όχι κύριοι, η ανεπτυγμένη κοινωνία μας έκανε επιτέλους το μεγάλο βήμα που θα την οδηγήσει σε ένα σίγουρο μέλλον. «Αλήθεια», πρέπει να είναι αυτό που υποστηρίζουν οι πιο πολλοί. Οτιδήποτε άλλο είναι ρατσιστικό και θα τιμωρείται δια του νόμου. Μπορείς κύριε να αποδείξεις ότι ο Μότσαρντ ήταν καλύτερος από τον Καρβέλα; Όχι. Άρα δεν είναι δίκαιο να οδηγηθείς στο δικαστήριο για συκοφαντική δυσφήμιση – ρατσιστικές δηλώσεις αν υποστηρίξεις κάτι τέτοιο; Δεν γελάω το ίδιο με τον Ταμβάκη και με τον Ντίνο Ηλιόπουλο; Τι σχέση έχει αν στην πρώτη περίπτωση γελάω με τα χάλια του και στην δεύτερη χάρη στις υποκριτικές του ικανότητες; Το αποτέλεσμα μετράει, όπως λέει και ο προηγμένος πολιτισμός της Αμερικανικής αυτοκρατορίας που απεγνωσμένα προσπαθούμε να πλησιάσουμε.


Έτσι ακριβώς είναι κύριοι. Μπορεί να είμαστε Αντιαμερικάνοι, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε άδικοι και να μην θαυμάζουμε τον σπουδαίο Αμερικάνικο πολιτισμό. Προσπαθούμε να τους φτάσουμε στον υπερκαταναλωτισμό και πάμε αξιοθαύμαστα καλά. Μετά από τα ΜακΝτόναλντς που αποτελούσαν το πρώτο βήμα, ευνοηθήκαμε με τα Στάρμπακς και τα Φράιντεϊζ που αποτελούν σταθμό στην πολιτιστική, πανάρχαια παράδοση των ΗΠΑ. Και στο ντύσιμο της νεολαίας μας κάνουμε μεγάλες προόδους, με τα χαμηλοκάβαλα παντελόνια για παράδειγμα. Ε τώρα, αν φαίνεται και λίγο κωλαράκι όταν σκύβουμε, αυτό είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα, και δεν μπορεί κανείς να μας το στερήσει περιορίζοντας έτσι την ελευθερία μας και δημιουργώντας μας ισόβια ψυχολογικά τραύματα.


Η επινόηση της μόδας δεν είναι επίτευγμα του καιρού μας, όμως εμείς την αναπτύξαμε και την φτάσαμε στην σημερινή τελειότητα. Το λεγόμενο life-style είναι πυξίδα ζωής για όσους δεν ξέρουν πως να ζούν και το shopping therapy είναι μία πραγματική και μόνιμη λύση για τα προβλήματά μας. Για όλα έχει προνοήσει η σημερινή κοινωνία. Το να πατάς επί πτωμάτων για την επιτυχία μπορεί να ήταν κατακριτέο παλιότερα, αλλά για να το κάνουν οι προηγμένοι Αμερικάνοι κάτι δεν θα ξέρουν; Είναι πια τόσο κακό; Ωχ αδερφέ, αφού όλοι το κάνουν, «γιατί όχι και εγώ»; Αν όλοι κάνουμε το ίδιο πράγμα τότε πια δεν είναι αδικία! Έτσι δεν είναι; Και το να κάνεις τα πάντα για να πετύχεις, που στα πρωτόγονα χρόνια θεωρείτο ανήθικο, πλέον έχει ξεκαθαριστεί υπό το φώς των αρχών του σύγχρονου «Μάνατζμεντ». Τώρα πια θεωρείται δέσμευση στον στόχο μας, και μαζί με άλλες αρετές που επιδεικνύει (όπως επιμονή, προσήλωση, κτλ) θεωρείται σημαντικό προσόν ενός νέου ανθρώπου για να πάει μπροστά στην ζωή.


Υπάρχουν τέλος και κάτι παρακμιακοί τύποι, πραγματική ντροπή για την λαμπρή κοινωνία μας, οι οποίοι αδυνατούν να απορροφήσουν τις ίδιες γνώσεις που κατέχουν τόσο εύκολα οι υπόλοιποι είτε απο παρθενογέννεση είτε από λαμπρά πολιτιστικά φόρουμ του Ίντερνετ. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν τις απόψεις τους, αλλά μερικοί έχουν είτε μεγαλύτερο είτε μικρότερο δικαίωμα από όλους τους άλλους. Οι αχρείοι αυτοί εμπίπτουν στην δεύτερη κατηγορία και συνεπώς πρέπει να παραμεριστούν. Εξ’άλλου, μοιραία αυτοί οι τυποτένιοι σιγά σιγά θα εκλείψουν από μόνοι τους, και πλεόν δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για τον λαμπρό πολιτισμό που μας περιμένει στην γωνία και δικαιωματικά μας ανήκει.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο στην εμφάνιση και έξυπνος ο τίτλος - τώρα εγώ γιατί φοβάμαι ότι πέρνει κι εμένα η μπάλα?!? ;)

Το κείμενο θα το διαβάσω μόλις βρω λίγο χρόνο.

Ανώνυμος είπε...

Ενα υπέροχο άρθρο και να΄σαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί που θα συμφωνήσουν μαζί σου. Οταν οι πολλοί γίνουν περισσότεροι, τότε θα έχουμε πετύχει κάτι!

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!
ΜΑΚΑΡΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΣΤΟ INTERNET ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ...