Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Ελλάς και Παιδεία

Από που να αρχίσω και που να τελειώσω... Από τους καθηγητές που είναι απαράδεκτοι; Από τα κομματόσκυλα των φοιτητικών νεολαιών; Από το ανθελληνικό υπουργείο α-παιδείας; Ή από τους απαράδεκτους γονείς; Δυστυχώς για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό (αν όχι την πλειοψηφία δυστυχώς) ισχύουν τα εξής:


1. Οι καθηγητές είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ θα έπρεπε να είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πολεμάνε οποιαδήποτε αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα η οποία δεν τους συμφέρει, παίρνοντας με το μέρος τους τα κουτορνίθια τους μαθητές. Όσον αφορά την ποιότητα, παντού υπάρχουν καλύτεροι και χειρότεροι, αλλά μερικοί είναι τόσο χειρότεροι που θα έπρεπε να απομακρυνθούν. Αλλά πώς; Σιγά μην επιτρέψουν να υπάρξει έλεγχος. Θα βάλουν τα χεράκια τους να βγάλουν τα ματάκια τους;

Πρός τους μαθητές: Δεν αρκεί να αγωνίζεσαι κύριος, πρέπει και να ξέρεις για τι αγωνίζεσαι, αλλιώς ο άλλος θα σε χρησιμοποιήσει πρός όφελός του... Καλοί οι αγωνιστές αλλά ακόμα καλύτεροι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι.


2. Για τις κομματικές νεολαίες τι να πώ; Χρειάζεται; Δεν ξέρουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία (γιατί υπάρχουν και μερικοί αφελείς) είναι μέσα για το προσωπικό κέρδος; Άλλοι για να πάρουν τα θέματα των εξετάσεων (και μην μου πεί κανείς πως δεν συμβαίνουν αυτά γιατί θα τσακωθούμε ΠΟΛΥ άσχημα), άλλοι για να βρούν γκόμενα, άλλοι για προσωπική προβολή κτλ κτλ; Και μην μου πείτε πως είναι θέμα ιδεολογίας. Ποιός έχασε την ιδεολογία για να την βρούν αυτοί οι χαμένοι; Οι κομματικές νεολαίες ΠΡΕΠΕΙ να απαγορευτούν ΑΜΕΣΩΣ, το μόνο που κάνουν είναι να παράγουν ρουφιανάκια και δουλάκια. Αλλά ποιός θα τις απαγορεύσει; Ο μόνος που μπορεί είναι αυτός που ευνοείται από την ύπαρξή τους, τα κόμματα δηλαδή.


3. Οι φοιτητές είναι λογικό να μην θέλουν κάποιες αλλαγές όπως π.χ. τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (παρόλο που αν οι ίδιοι ήταν σε ιδιωτικές και όχι δημόσιες σχολές θα υποστήριζαν τα εντελώς αντίθετα). Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα στο οποίο υπάρχει πραγματική διαφωνία. Αλλά κάποιες αυτονόητες αλλαγές (όπως η απομάκρυνση των αιώνιων φοιτητών) παρόλο που μπορεί να μην τους συμφέρει (όχι όλους τους φοιτητές, αλλά μόνο τους μη σοβαρούς από αυτούς) δεν θεωρείται σωστή;; Και μην πεί κανείς την βλακεία πως μπορεί κάποιος να δουλεύει. Άλλο το να παίρνεις λίγα μαθήματα και να περνάς, και άλλο να παίρνεις πολλά και να μην περνάς σε κανένα. Άρα ζητάνε βελτίωση της παιδείας αλλά μόνο στα λόγια. Εκεί που πρέπει να κάνουν θυσίες τα ξεχνάνε όλα. Μόνο να βρούμε λόγο να φωνάζουμε. Μου θυμίζει τις συνελεύσεις που κάναμε στο 5μελές του σχολείο "Τι θα ζητήσουμε; Ε τα κλασικά μωρέ, περισσότερη καθαριότητα και καλύτερες υποδομές. οκ τελειώσαμε". Η πραγματικότητα είναι πως κατά βάθος ούτε οι ίδιοι οι φοιτητές δεν νοιάζονται γιατί είναι εν μέρει βολεμένοι. Για το κατάντημα της παιδείας οι φοιτητές είναι για μένα εξίσου υπεύθυνοι με όλους τους άλλους (καθηγητές, γονείς, κράτος).


4. Οι γονείς! Άλλοι από εκεί... (κυρίως οι μανάδες). Να μην κουραστεί το παιδάκι μου, μην μου πάθει τίποτα το μαμμόθρεφτο. Άμα δεν κοπιάσει το παιδάκι σου κυρά μου, πως θα γίνει άνθρωπος;; Αργία μήτηρ πάσης κακίας. Οι άλλοι που κουράστηκαν δηλαδή τι πάθανε; Χώρια που το μυαλό βελτιώνεται όσο το εξασκείς, αν δεν το χρησιμοποιείς συνηθίζει στο καθισιό. Γιατί νομίζετε πως στην Αμερική οι πλειοψηφία είναι βόδια; Επειδή έχουν κατώτερο DNA;; Επειδή η εκπαίδευση είναι χαμηλού επιπέδου. Επίσης, παλαιότερα ο γονέας έπαιρνε το μέρος του δασκάλου και όχι του παιδιού. Τώρα ακόμα και αν το φυντάνι τους έχει κάνει κάτι κακό θα το υπερασπίσουν Και θα το κάνουν ακόμα λέγοντας και ψέματα. Τι συνέπειες έχει αυτό και τι παράδειγμα δίνει στο παιδί;;


5. Για το κράτος δεν θα πώ κάτι γιατί δεν θέλω να συγχυστώ άλλο. Εξ' άλλου δεν νομίζω πως θα προέκυπτε διαφωνία σε αυτόν τον τομέα.


Όλα περιστρέφονται γύρω από την νοοτροπία "ότι είναι πιο εύκολο για το παιδί". Ε λοιπόν όχι, όπως ο δρόμος της αρετής και της κακίας από τον μύθο του Ηρακλή. Ο εύκολος δρόμος είναι συνήθως ο κακός. Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί πως παλιότερα το επίπεδο μόρφωσης ήταν υψηλότερο; Όχι. Ωραία, τότε γιατί να μην εφαρμόσουμε ότι ίσχυε τότε; Εν μέρει τουλάχιστον.


Και κάτι τελευταίο, γιατί η αλήθεια πρέπει να λέγεται ακόμα και όταν είναι πικρή. Η πλειοψηφία δεν νοιάζεται πραγματικά για την παιδεία (ασχέτως με το τι ισχυρίζεται ο καθένας στα λόγια). Η κατάσταση θα αλλάξει αν και μόνο ενδιαφερθούν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αρκετοί άνθρωποι για αυτό το θέμα.


Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Αριστερά Συμπλέγματα

Αφορμή για αυτό το δημοσίευμα αποτέλεσαν μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο του κ Σαραντάκου "Γλώσσα μετ' εμποδίων". Ο συγγραφέας παρόλο που προσπαθεί να είναι – ή να φανεί – αντικειμενικός, εντούτοις δεν μπορεί να αποκρύψει τις πραγματικές του τάσεις. Οι τάσεις αυτές δεν απέχουν από αυτές των υπόλοιπων δήθεν ορθολογιστών αριστεροκουλτουριάρηδων.


Με το περιεχόμενο του βιβλίου γενικά έχω πολλές ενστάσεις – παρόλο που οφείλω να ξεκαθαρίσω για να είμαι δίκαιος ότι λέει αρκετά σωστά και ενδιαφέροντα πράγματα – αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος. Εκεί που ενίσταμαι και θα ήθελα να σταθώ είναι σε κάποιες συγκεκριμένες λογικές / αντιλήψεις. Θεωρώ ότι οι δηλώσεις (τις οποίες θα αναλύσω παρακάτω) που εκφράζουν τις λογικές αυτές είναι όχι μόνο λανθασμένες αλλά και άδικες.


Αναφέρει ο συγγραφέας, προσπαθώντας να καταρρίψει τον σχετικό μύθο, ότι δεν είναι μόνο η Ελληνική γλώσσα στην οποία η λέξη "κύμα" παίρνει τόνο (περισπωμένη) που μοιάζει με κύμα, αλλά ότι και άλλοι λαοί (νομίζω οι Βιετκόνγκ αν θυμάμαι καλά) έχουν συμβολάκια παρόμοια με κύμα στην αντίστοιχη γραφή τους για την εν λόγω λέξη. Έναυσμα για την οργή του αποτέλεσε η φράση "Μόνο στην Ελληνική γλώσσα η λέξη κύμα παίρνει έχει και ένα κυματάκι για τόνο". Μέχρι εδώ όλα καλά και αληθή, έχω όμως μία απορία. Η φράση "μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό" έχει κυριολεκτικό νόημα ή μεταφορικό? Όλοι μας έχουμε πεί – με αρνητική έννοια – κάποια στιγμή στην ζωή μας ότι κάτι συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Προφανώς όταν το λέμε αυτό ούτε να ισχύει μπορεί ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε ΟΛΕΣ τις άλλες χώρες του κόσμου. Παρόλα αυτά ο κ Σαραντάκος καταπιάνεται με κάτι το οποίο είναι θετικό για την χώρα μας, ενώ αμφιβάλλω ότι σπεύδει κάθε φορά να ασχοληθεί – και μάλιστα με τόσο μένος – με κάτι αντίστοιχο αρνητικό.


Σε παρόμοιο πνεύμα βρίσκεται και η δεύτερη παρατήρησή μου. Ο συμπαθής κατά τα άλλα κ Σαραντάκος μας αναφέρει ότι "βγάζει καντίλλες" όταν ακούει να λένε ότι κάτι (με θετική έννοια) συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Αναρωτιέμαι εγώ όμως το εξής, δεν θα έπρεπε να βγάζει και καντίλλες όταν ακούει και αρνητικές υπερβολές (π.χ. μόνο στην Ελλάδα είναι τόσο βρώμικοι οι δρόμοι ή μόνο στην Ελλάδα γίνονται σκάνδαλα, κτλ.) εφόσον βγάζει στις θετικές υπερβολές? Το λογικό είναι είτε να μας πειράζουν και οι αρνητικές και οι θετικές υπερβολές, είτε καμμία από τα δύο είδη υπερβολών. Είναι κακοήθεια να έχουμε δύο μέτρα και σταθμά για ίδιες περιπτώσεις. Άρα λοιπόν ποια είναι η μόνη λογική εξήγηση για κάποιον που συμπεριφέρεται έτσι? Απλά ότι έχει συμπλέγματα. Κάνουμε δηλαδή ότι μπορούμε για να μειώσουμε τους εαυτούς μας σε μία προσπάθεια να αποφύγουμε την καλλιέργεια αισθημάτων ανωτερότητας. Ο σωστός άνθρωπος (και όχι ο ψευτομετριόφρων) τονίζει και τα θετικά και τα αρνητικά, και τα αντιμετωπίζει πάντα αμφότερα επί ίσοις όροις.


Η πρόθεσή μου δεν είναι να αποτελέσει προσωπική επίθεση το κείμενο αυτό προς τον κ Σαραντάκο. Αντίθετα οι δηλώσεις του αποτελούν εφαλτήριο καυτηρίασης του γενικού τρόπου σκέψεως χιλιάδων – δυστυχώς πλέον – ανθρώπων. Αν ο κ Σαραντάκος επιθυμεί να απαντήσει, θα χαρώ πολύ να φιλοξενήσω στο ιστολόγιό μου τον δικό του αντίλογο.

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Όποιος Σκάβει τον Λάκο του Αλλουνού...

Σας παραθέτω ανακοίνωση τύπου την οποία εξέδωσε η "ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ". Το κείμενο αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και κυρίως διδακτικό, ειδικά για εμάς τους Έλληνες, σχετικά με το Σκοπιανό ζήτημα. Ας παραδειγματιστούμε από την στάση των Αμερικάνων και ας βγάλουμε επιτέλους από το μυαλό μας την σαβούρα που προσπαθούν να επιβάλλουν τόσο μερικοί ξένοι (μεταξύ αυτών και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι) όσο και μερικοί "Έλληνες". Ειδικά όσον αφορά τους Αμερικάνους, είναι διασκεδαστικό και παράλληλα διδακτικό αν εξετάσει κανείς στην στάση τους. Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μας κατηγορούν για υπερβολικούς, ενώ στην αντίστοιχη περίπτωση του Μεξικού οι ίδιοι αντιδρούν ακόμα σφοδρότερα από εμάς. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του...
_______________________________________________

ΑΝΩ – ΚΑΤΩ» ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΒΟΤΚΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΗΝ. ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ

ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΑΣ ΟΙ ΗΠΑ!!!

ΣΟΚ προκάλεσε στην αμερικανική γνώμη η αποκάλυψη Χάρτη, που αφαιρεί από τις ΗΠΑ την πλούσια και εύφορη Καλιφόρνια του Χόλυγουντ και της Σίλικον Βάλευ και το γεμάτο Μεξικανούς μετανάστες Τέχας, διάσημο για τα πετρέλαιά του, τις πετρελαϊκές αδελφές εταιρείες, τους Ρέιντζερς και το Ελ Πάσο!!!


Ο εν λόγω Χάρτης, δεν ήταν παρά μια διαφήμιση της βότκας Absolut στο γειτονικό Μεξικό, που παρουσίαζε αλλαγμένα τα σύνορα των ΗΠΑ στη μεθόριο του 1800, με αποτέλεσμα η αποκαλούμενη «Άνω ή Νέα Καλιφόρνια (Alta)», όπως και το Τέξας, να εμφανίζονται σαν εδάφη του Μεξικού!!! Το οποίο σήμερα έχει δική του την αποκαλούμενη «Κάτω ή Παλαιά Καλιφόρνια (Baja)»!!!

Ο χάρτης παρουσιάζει την εδαφική κατάσταση πριν τον Μεξικανοαμερικανικό Πόλεμο του 1846, που έγινε εξαιτίας της προσάρτησης του Τέξας από τις ΗΠΑ στα 1845 και είχε σαν τελικό αποτέλεσμα την απώλεια των παραπάνω εδαφών για το Μεξικό (Άνω Καλιφόρνια, Νέο Μεξικό, Τέξας).

Ο Χάρτης εξόργισε τους Αμερικανούς πολίτες, που ψήφιζαν κατά χιλιάδες στο Διαδίκτυο απειλώντας με άμεσο μποϋκοτάζ της βότκας Absolut, γεγονός που ανάγκασε τη σουηδική εταιρεία όχι μόνο να αποσύρει τη διαφήμιση, αλλά και να ζητήσει και συγνώμη από πάνω!!!
Οι ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα Μεξικανών μεταναστών, δεν δέχονται ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ με τον όρο “ALTA CALIFORNIA” (Άνω Καλιφόρνια) αλλά το σκέτο Καλιφόρνια, επειδή η «Άλτα Καλιφόρνια» ήταν άλλοτε επαρχία του Μεξικού, όπως το δείχνει ο Χάρτης που εξόργισε τους Αμερικανούς!

Υπάρχει λοιπόν θεια δίκη… Διότι έτσι ακριβώς αισθάνονται και οι Έλληνες και ιδίως οι Μακεδόνες, με τους αντίστοιχους όχι διαφημιστικούς, αλλά πραγματικούς, διεκδικητικούς Χάρτες των Σκοπίων, αλλά και για τις άστοχες ονοματολογίες κάποιων που μιλούν για Άλλη, «Άνω» ή «Βόρεια» «Μακεδονία»!!!

Και ακόμη περισσότερο όταν ακούν ανιστόρητους Αμερικανούς Πολιτικούς, που δεν θα περνούσαν ούτε τις στοιχειώδεις εξετάσεις Ιστορίας ευρωπαϊκού Δημοτικού Σχολείου, να «πιέζουν» την Ελλάδα να δώσει το θρυλικό όνομα της ιστορικής επαρχίας της, της Μακεδονίας!

Μπορεί δε να φανταστεί κανείς τι θα γινόταν εάν ως σενάριο εργασίας αποφάσιζε το Μεξικό να βαφτίσει «ΤΕΞΑΣ*» τη σημερινή βόρεια επαρχία του; Διότι μια τέτοια κίνηση, θα σήμαινε απαίτηση και διεκδίκηση επί του εδάφους των ΗΠΑ, όπου και η αμερικανική πολιτεία «ΤΕΞΑΣ» γεμάτη με Μεξικανούς μετανάστες... (σ.σ. Για κάθε άλλη χώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μιλούσε για «Μεξικανική Μειονότητα»)…

Εάν όμως οι Αμερικάνοι δεν δίνουν Καλιφόρνια και Τέξας ούτε κατ΄ όνομα, ΟΥΤΕ ΣΑΝ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ, είναι ποτέ δυνατόν οι Έλληνες να δώσουν ολάκερη χρυσή Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη;

Εάν δε δίνουν οι ΗΠΑ ιστορία μόλις 200 ετών, θα δώσουμε εμείς Ιστορία 7.000 χρόνων; Την πιο ένδοξη και λαμπρή Ιστορία του Κόσμου;

√ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

3.500.000 ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Θεσσαλονίκη, Μακεδονία 13 Απριλίου 2008 μ.Χ.

Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Κομμουνιστικοί Μύθοι

Γνώση για όλα τα θέματα κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να έχει, για αυτό και είναι δύσκολο μερικές φορές να καταλάβουμε αν κάποιος μας λέει ψέμματα σχετικά με κάποια παρελθόντα γεγονότα. Παρόλα αυτά, αν χρησιμοποιήσουμε την κοινή λογική μας μπορούμε να εξακριβώσουμε την αλήθεια πολλών πραγμάτων χωρίς να τα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Κλασικό παράδειγμα αυτού είναι ο μύθος περί εκπαιδεύσεως στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση.


Ισχυρίζονται οι κομμουνιστές, όντας φερέφωνα συνήθως και οι ίδιοι χωρίς την ικανότητα να σκεφτούν από μόνοι τους, ότι στο κομμουνιστικό καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης ο κάθε νέος – αντίθετως με σήμερα – είχε την επιλογή να σπουδάσει ακριβώς αυτό που ήθελε. Ο μύθος αυτός είναι πολύ διαδεδομένος και όλοι οι κομμουνιστές τον έχουν καραμέλα. Ας εξετάσουμε όμως κάτω από το φώς της ψυχρής λογικής για να δούμε εάν κάτι τέτοιο μπορεί εξ 'αρχής να στέκει σε μία οποιανδήποτε κοινωνία.


Εάν λοιπόν σε μία κοινωνία η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ονειρεύεται να ασχοληθεί επαγγελματικά με 3-4 συγκεκριμένα επαγγέλματα (π.χ. γιατρός, πιλότος, προγραμματιστής και δάσκαλος) πώς είναι δυνατόν να μπορέσουν όλοι να απορροφηθούν στους συγκεκριμένους κλάδους; Δηλαδή όλα τα άλλα επαγγέλματα – μερικά από αυτά απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση μίας οποιασδήποτε κοινωνίας – ποιος θα τα εξασκεί; Για να το δούμε και λίγο διαφορετικά, υπάρχει κανένας άνθρωπος που να ονειρεύεται να γίνει σκουπιδιάρης; Ούτε ένας. Όλοι μας όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει όταν οι σκουπιδιάρηδες απεργούν έστω και για μία μόνο εβδομάδα.


Άρα λοιπόν τι συνέβαινε στην κομμουνιστική Ρωσία; Δεν υπήρχαν σκουπιδιάρηδες και μεταφορείς; Δεν υπήρχαν χτίστες και αγρότες; Δεν υπήρχαν καθαρίστριες και οδηγοί; Προφανώς όλα αυτά τα επαγγέλματα υπήρχαν και κάποιοι ήταν αναγκασμένοι να τα ασκούν. Άρα λοιπόν τα ψεύδη που διαδίδουν οι Έλληνες κομμουνιστές – μερικοί όντας τόσο αφελείς που τα πιστεύουν και οι ίδιοι – είναι προφανή και τεράστια. Είναι πάντως πραγματικά θλιβερό αυτό που συμβαίνει. Κάποιος πετάει μία ανοησία και όλοι οι άλλοι γύρω του σπεύδουν άκριτα να την υιοθετήσουν και να την αναπαράξουν.


Γενικά οι κομμουνιστές παρουσιάζουν το κομμουνιστικό καθεστώς σαν έναν επίγειο παράδεισο. Φυσικά ο παράδεισος αυτός είναι αποκλειστικά και μόνο στην θεωρία και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη. Στην θεωρία όμως όλα τα συστήματα είναι καλά και σωστά, στην εφαρμογή είναι πού όλα – ανεξαιρέτως – χωλαίνουν. Θα έλεγα ότι σε μία κοινωνία περισσότερη σημασία έχει η ποιότητα των ανθρώπων και λιγότερο το σύστημα, συνεπώς ας προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε πρώτα εκεί και μετά σε οτιδήποτε άλλο.